Živimo ubrzanim životom, a to sigurno za nikog nije novost. Trudimo se sve stići, raditi, baviti se sportom, zdravo se hraniti, spavati dovoljan broj sati…a svejedno smo umorni  i ne funkcioniramo kako treba.

Ti se osjećaji manifestiraju kroz neka određena ponašanja koja ponekad teško razumijemo uzrok.

Koji su znakovi da ste emotivno i mentalno umorni? 

1 – Lako vas je isprovocirati

Imate kratak fitilj, lako “puknete” i nasrnete da drugu osobu i zbog sitnice. Nakon takve reakcije često Vam je žao jer ste pretjerali, ali..tada je već “kasno” i osjećate krivnju.

2 – Nemotivirani ste raditi stvari u kojima ste obično uživali

Voljeli ste kuhati, trčati, smijati se, izlaziti, izrađivati nešto..a sada vam je teško potruditi se za sebe i nije vam jasno zbog čega? Eto, sada znate.

3 – Osjećate anksioznost i/ili imate napad panike

Anksioznost i napadaji panike su način kako naš Um komunicira sa nama i pokušava nam dati do znanja, kroz tjelesne simptome, da nečime nismo zadovoljni i da nešto u našim životima treba mijenjati.

4 – Imate problem sa spavanjem

Kasno, odnosno tek rano ujutro, uhvatite san? Potrebno vam je nekoliko sati u kojima se samo vrtite po krevetu? Ili spavate isprekidano, često se budite kroz noć?

5 – Nemate strpljenja 

Najčešće to dolazi do izražaja sa članovima obitelji i užim krugom prijatelja.  Kako to? Jer se s njima osjećamo najsigurniji i možemo izbaciti negativne osjećaje bez straha da ćemo ih izgubiti.

6 – Bol u trbuhu

Loša probava, napetost u želucu..sve su to znakovi da nešto vam “ne ide dolje”. Kažemo da ljubav prolazi kroz želudac, ali i sve ostale emocije prolaze istim putem. Šesto čulo, predosjećaj, leptirići, nestrpljivost..

7 – Lako se rasplačete

Suza se lako pronađe u vašem oku, osjećate da kad se rasplačete vam je lakše iako ne traje dugo. Ponekad je plakanje odličan način izbacivanja emocija, a ponekad jednostavno se  ne možete suzdržati (prečesto i prejako, no, već i sami znate razliku).

8 –  Osjećaj da ste niste u kontaktu od stvarnosti

Kao da se vaš život događa nekom drugom, kao da ne možete proživjeti sve emocije i situacije (ni one dobre, niti one loše). Želite uživate, biti u trenutku, ali se ne možete koncentrirati, opustiti, misli lutaju u prošlost ili u budućnost…

Eh…

Sad kad smo nabrojali neke osnovne i najčešće znakove mentalnog i emotivnog umora, što možete po tom pitanju za sebe napraviti?

Jedno jedino pravilo i rješenje.

 

Naučite stati i baviti se sobom.

 

Što to znači? Znači da ćete uzeti vrijeme za sebe kako bi razumjeli kako i što se događa sa vašim životom. Koji su odnosi zadovoljavajući, koje želite mijenjati, što je s poslom, što je sa vlastitim samopouzdanjem? Koliko vremena i truda ulažete u sebe? Kako se to odražava na druge? Osjećate li se prihvaćeno? Prihvaćate li i sami sebe? Kakav je vaš odnos sa hranom i brigom o sebi?

To su samo neka pitanja koja mogu potaknuti razmišljanje i promišljanje. Ukoliko ne možete sami doći do rješenja, moguće je da ste upali u metaforički tunel vlastitih misli i ne vidite izlaz. Razgovor sa  psihologom – psihoterapeutom kao stručnom osobom može Vam dati dodatnu ideju o sebi jer je neutralna osoba netko tko vas neće utješiti jer ste to vi, nego će osvijestiti sve vaše potencijale i naučiti vas kako voljeti sebe i biti odmoran, sretan i zadovoljan.

Najprije sa samim sobom, a zatim sa drugima. 🙂

 

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *