Jedna od psihičkih zamki je odgađanje naših obaveza, planova ili, ponekad, i stvari ili činjenica koje bi za nas bile dobre.  Koliko puta vam se puta dogodilo da ste odgodili neki plan, odgodili da započnete neku novu naviku, upustili se u novi posao ili da u ljubavnom životu prebacujete važan korak (za kraj ili za nastavak veze)? Možda će se neki prepoznati u odgađanju već od ranog jutra, kroz snooze jutarnje budilice i početak dana koji kreće kašnjenjem ili, su već dostigli razine predviđanja koliko puta će odgoditi budilicu i kad je zadnji mogući trenutak da krenu u dan?

Kako postajemo umjetnici odgađanja?

Postoje mnoge psihičke zamke koje nam Um nudi, poput izbjegavanja i odustajanja. Padaju li vam na pamet takve situacije? Što je svima zajedničko?

Zajedničko je da odgađamo situacije kojih se na neki način bojimo, koje nam smetaju ili u trenutcima kada se bojimo suočavanja. Iako, kad pogledamo malo bolje ovaj obrazac ponašanja, možemo primjetiti da postoje neke razlike. Odgađanje je strategija kroz koju  ne odustajemo od našeg cilja niti  ga izbjegavamo, već si kažemo: “Učiniti ću to kasnije, sutra ili u budućnosti“. To znači da se ne odričemo naših slabosti,  nego da se zavaravamo da možemo učiniti što želimo. Pravimo vlastitu iluziju kao da je odgađanje naš dobrovoljni izbor ili da se odluka temelji na našim željama.

Trik dolazi na vidjelo kada više nismo u mogućnosti odgađati već se moramo suočiti sa situacijama. Tada shvaćamo koliko je ne-zdrav i ne-učinkovit bio mehanizam samo-obmane koji smo si priuštili.

Odugovlačenje i otežavanje uništavaju čovjekovu volju i čine ga strašljivim. 
(Kineska poslovica)

Ako promotrimo rezultat naših odgađanja, tada možemo samo zaključiti da nema razlike: svejedno je odgađamo li zbog toga što nam nešto/netko smeta ili zbog straha prema  situaciji. U svakom slučaju, naša sposobnost odlučivanja, kao i  sposobnost o suočavanju sa stvarnosti, je narušena, kao da je oštećena. I biti će oštećena dok ne bude potpuno uništena.

U kratko, to znači da, kako bude prolazilo vrijeme,  možemo postati bespomoćni i nesposobni da pokrenemo bilo kakvu vrstu inicijative.

-> Kako izbjeći zamku i biti uspješan? <-

K R E N I T E  bojati  SE odgađanja. 

Ok, možda zvuči apsurdno, ali kad biste svakodnevno razmislili o tome koje sve poražavajuće učinke ima takvo ponašanje na vaš život, biti će vam jasno zašto je dobro bojati se odgađanja.

Ključ je i ovdje u vježbi, o uvođenju nove navike o promišljanju o strahu od odgađanja kao o nečemu što donosi nešto što za nas nije dobro.

Zamislite da to što ste odgodili "za sutra" jednostavno se nikad ne ostvari (jer je sutra, uvijek, sutra). 
Koliko bi različit vaš život bio? Bi li bili zadovoljni?
Hoćete li odgađati – početak odgađanja?

Svoja iskustva i promišljanja slobodno pošaljite na Luana.Poleis@gmail.com 🙂

 

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *